Istoria Electrecord

Casa de discuri ElectrecordCu totii am avut pe vremuri, si mai avem si acum colectii de discuri de vinil si un pick-up prafuit undeva intr-o debara. Marca Electrecord stralucea pe aceste discuri, si era destul de greu sa faci rost de discuri cu muzica ce scapa de cenzura comunista.

Am descoperit intamplator istoria celebrei case de discuri din Bucuresti – Electrecord. Desi dintotdeauna am crezut ca este una dintre „realizarile” din vremurile comuniste, se pare ca istoria ei este mult mai veche, dinainte de anii 1900, odata cu aparitia discurilor pentru gramofon.

Un comerciant evreu pe nume Nathan Mischonzniki detinea o firma ce avea ca activitate vanzarea de piane si alte instrumente muzicale, discuri de gramofon si partituri.  Prin 1932, Nathan Mischonzniki se hotaraste sa produca discuri asa ca a cumparat cateva utilaje vechi din Germania, pe care le aduce la Bucuresti si dupa putina reconditionare si cosmetizare pune in functiune Electrecord – prima fabrica de discuri din Romania.

discuri Electrecord

In primii cinci ani Electrecord s-a axat pe multiplicarea de placilor care veneau inregistrate in studiourile din Germania. Ca sa nu mai depinda de inregistrarile aduse din strainatate, Electrecord incearca sa se dezvolate si fuzioneaza cu alte firme, devenind Societatea Anonima Romana. Placile pe care le produce noua societate poarta in continuare marca Electrecord.

Astfel, din 1937 casa de discuri Electrecord incepe sa faca si inregistrari iar in 1939 ajunge sa realizeze in jur de 70.000 de discuri de ebonita. In anii ace au urmat Electrecord ajunge la profituri fabuloase, facand inregistrari pentru Radio, Societatea Compozitorilor Romani, Ministerul Propagandei si casele de productie Columbia si Odeon.

Evident, nici celebra casa de discuri n-a scapat de nationalizarea din 1948 insa a continuat sa se dezvolte, atata vreme cat tinea seama de „indicatiile” cenzurii comuniste. In 1967 se trece la realizarea exclusiva de discuri de vinil, care treptat luasera locul celor de ebonita iar in 1973 Electrecord va face primele inregistrari stereo. In 1983 Electrecord cumpara utilaje moderne de la firma suedeza Toolex Alpha si ajunge sa produca sute de mii de discuri de vinil intr-o singura luna.

slagare romanesti - discuri ElectrecordAcum celebra fabrica de discuri de vinil a firmei Electrecord de pe fostul Bulevard Emil Bodnaras (acum Timisoara) nu mai exista. Ea a fost vanduta, in 1998, pe un pret ridicol – 40.000 de dolari si a devenit un studio de inregistrari important pe piata muzicala de astazi.

Cei care au trait istoria Electrecord spun ca „Moartea” fabricii de discuri a fost provocata de incetarea productiei de pick-up-uri in toata Europa, incepand cu anii ’90”.

Povestea celebrei case de discuri este ceva mai ampla si o gasiti pe site-ul Saptamana Financiara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s