Whitney Houston

Whitney Houston Whitney Houston : o voce care a revolutionat muzica din anii ’80, un nume care va ramane in galeria de nume celebre in toata lumea alaturi de Michael Jackson, Elvis Presley,  Aretha Franklin …

Celebra artista s-a nascut in apropiere de Newark (New Jersey) si a crescut intr-o familie de artisti apreciati. Mama ei, Cissy Houston era  o cantareata americana foarte apreciata de muzica gospel, verisoarele  Dionne Warwick si Dee Dee Warwick sunt cunoscute cantarete de muzica soul, iar nasa lui Whitney este chiar celebra Aretha Franklin.

Whitney Houston a inceput sa cante la 11 ani in corul de juniori gospel intr-o biserica din New Jersey. O insotea pe mama ei in cluburile de noapte unde aceasta canta iar  ocazional urca si ea pe scena alaturi de Cissy Houston.

In 1977, la varsta de 14 ani ea devine backing vocal in single-ul „Life’s a Party” al trupei lui Michael Zager. De altfel Zager i-a oferit un contract avantajos, propunandu-i sa cante alaturi de el, insa Cissy a refuzat pe motiv ca fiica ei trebuie sa termine scoala mai intai.

Din 1978, la varsta de 15 ani, Whitney Houston a cantat ca backing vocal single-ul „I’m Every Woman” – Chaka Khan, ce va deveni un hit celebru in albumul / filmul The Bodyguard.

Whitney Houston, The Bodyguard

Whitney Houston, The Bodyguard

Cand a inceput sa cante in cluburi de noapte din New York,  Whitney a fost remarcata de casa de discuri Arista Records de catre producatorul Clive Davis. Artista a realizat 7 albume de studio si 3 albume – coloana sonora de film, toate castigand premii importante.

Ea a fost al doilea artist, dupa Elton John si singura artista care a obtinut de doua ori primul loc in Billboard Top 200 Album.
Ca si Michael Jackson, Whitney a influentat prin stilul si talentu ei artistic atat muzica anilor ’80 din toata lumea cat si modul de viata al multor generatii de tineri.

In anii 1980 MTV incepuse sa primeasca tot felul de critici din cauza ca nu difuza si muzica artistilor de culoare. Michael Jackson a fost cel care a rupt aceasta bariera, fiind cel care a deschis calea afirmarii artistilor de culoare in muzica pop rock.

La randul ei, Whitney a fost prima artista de culoare apreciata si difuzata pe posturile radio si TV, inclusa in clasamente si premiata. E a fost de asemenea, una dintre putinele artiste tinere de culoare care s-a bucurat de o promovare intensa, cu hit-ul ei „How Will I Know”.

O data deschis drumul de catre Whitney Houston, s-au afirmat si alte artiste de culoare precum Janet Jackson si Anita Baker. Intr-un interviu, Anita Baker spune ca datorita lui Whitney si trupei Sade (trupa de R&B, soul, jazz,  fondata in 1983), a reusit sa devina cunoscuta in muzica si ca acum pentru posturile de radio si televiziune, canataretele de culoare nu mai sunt tabu.

Publicatiile Allmusic si The New York Times au remarcat si ele inflenta lui Whitney Houston in muzica, dar mai ales faptul ca a facut cunoscuta si apreciata muzica artistilor de culoare – soul, pop, jazz si gospel.

Whitney Houston | 9 august 1963- 11 februarie 2012

Site oficial: http://www.whitneyhouston.com

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s